Steunkous aantrekken met een Steve hulpmiddel.

Steunkousen: wanneer zijn ze nodig?

Er zijn een aantal verschillende factoren die klachten in u benen kunnen veroorzaken. Zo kunt u last krijgen van uw benen wanneer u veel staat, of wanneer u juist langdurig zit en weinig beweegt. De druk in de bloedvaten kan zo toenemen, wat betekent dat de bloedvaten wijder worden. De kleppen in de bloedvaten krijgen moeite met sluiten en daardoor wordt het bloed met daarin afvalstoffen en vocht onvoldoende afgevoerd. Therapeutisch elastische kousen (TEK) zorgen voor genoeg druk om de kleppen in de verwijde aderen weer te sluiten, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd en het lichaam bloed en lymfevocht beter afvoert.

Bij welke klachten zijn steunkousen de oplossing?

Er zijn veel verschillende symptomen waarbij een steunkous, compressiekous of Therapeutisch Elastische Kous uitkomst kan bieden en de pijn en het ongemak kan verminderen. Zo kan er sprake zijn van een zwaar, vermoeid of pijnlijk gevoel in de benen bij belasting en dan met name tijdens het lopen, staan of zitten. Ook kunnen de benen en enkels dikker worden en kunnen er witte plekken ontstaan bij de enkels in verband met vochtophoping. Een ander symptoom is het plotseling zichtbaar worden van aderen bovenop de benen en het ervaren van kramp en onrustige benen wanneer u ’s nachts probeert te slapen. Deze symptomen kunnen weer wijzen op bepaalde aandoeningen.

Steunkousen bij oedeem

Oedeem wordt veroorzaakt door problemen binnen de bloedsomloop waardoor er te weinig vocht wordt afgevoerd uit het lichaam. Dit uit zich in vochtophoping welke met name voorkomen in voeten, enkels of knie. Vaak is dit het resultaat van een onderliggende aandoening, dus raadpleeg zeker een arts wanneer u last denkt te hebben van oedeem. Voorbeelden van onderliggende aandoeningen zijn bijvoorbeeld trombose (problemen met de bloedafvoer) en lymfe-oedeem (beschadiging van de lymfevaten). Als u last heet van oedeem is het verstandig minimaal 30 minuten per dag te bewegen om zo de bloedsomloop te stimuleren en zo in mogelijk zout te eten, omdat zout vocht vasthoudt. Daarnaast is het slim om steunkousen of compressiekousen te gaan dragen om zo de bloedsomloop te stimuleren.

steunkousen-wanneer-nodig-oedeem

Steunkousen dragen na een operatie

Bent u net geopereerd aan bijvoorbeeld uw knie? In dat geval is het verstandig om gedurende de herstelperiode steunkousen te dragen om er voor te zorgen dat het oppervlakkige vaatsysteem in staande en zittende houding samengedrukt blijft. De kous voorkomt te hoge druk in de huid en aderen en de vorming van vocht.

Ook houden ze de doorbloeding van de slagaders op peil, waardoor bijvoorbeeld de vorming van “open benen” voorkomen kan worden.

Steunkousen bij hartfalen

Door hartfalen kunt u last krijgen van vocht (oedeem) in de benen. Aangezien hartfalen een chronische aandoening is en genezing vaak niet mogelijk en blijft u zonder compressietherapie last houden van oedeem in de benen. Dit betekent dat blijvende compressietherapie noodzakelijk is. Belangrijk is om bij hartfalen met milde compressietherapie te werken (zwachtels en therapeutisch elastische kousen in een lagere drukklasse), omdat anders in één keer teveel vocht in de bloedsomloop wordt ‘gedrukt’, waardoor u het benauwd kunt krijgen. De kousen zorgen voor druk op de bloedvaten, spieren en het lymfestelsel, waardoor aanwezig oedeem in de benen kan worden afgevoerd.

steunkousen-wanneer-nodig-trombose

Steunkousen bij trombose

Bij trombose is er sprake van een bloedprop in één van de bloedvaten. Door deze bloedprop stroomt het bloed niet meer door het bloedvat heen zoals zou moeten. Hierdoor wordt er ook geen zuurstof meer door het bloedvat heen getransporteerd. Dit is extreem gevaarlijk voor het lichaam, omdat er op deze manier de zuurstoftoevoer naar een of meerdere lichaamsdelen wordt geblokkeerd. Om dit te voorkomen is het verstandig compressiekousen te dragen om zo de bloedsomloop te stimuleren.

Steunkousen en wondjes

Een klein wondje aan de voet of tenen kan onverwacht grote problemen veroorzaken. Wanneer u vocht vasthoudt in de benen, kan het namelijk zo zijn dat het wondje niet heelt en alleen maar dieper en groter wordt. Als iemand gezond is, herstelt een wond vaak spontaan, maar vochtophoping en voeten en benen bemoeilijkt de genezing. Vocht is een groot probleem bij wondzorg en zorgt voor lastig herstel. Als eerste fase van de behandeling moet het been gezwachteld worden omdat een steunkous niet wenselijk is bij een wond. Wanneer de wond is hersteld is het belangrijk steunkousen te dragen als permanent hulpmiddel om de bloedsomloop in het been op gang te houden.

Steunkousen bij spataderen

Wanneer bloedvaten in grootte toenemen en verdraaien, kunnen het spataderen worden. Deze aderen zijn aan de buitenkant van het been zichtbaar als kronkelende blauwpaarse lijnen. Als de klepjes in de ader niet meer goed sluiten kan er bloed terugstromen in de ader en zich ophopen in het bloedvat, waardoor spataderen ontstaan. Dit kan resulteren in gezwollen benen, een kloppend gevoel en jeuk rondom de spatader.

Om het verergeren van de spataders tegen te gaan is het verstandig langdurig stilzitten te vermijden en minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Ook helpt het dragen van steunkousen, aangezien door de druk van de kous de bloedsomloop wordt gestimuleerd en hiermee de ontwikkeling van nieuwe spataderen wordt voorkomen.

kompressiekousen-wanneer-nodig-spataderen

Steunkousen bij etalagebenen

Wanneer de slagaders in de benen zijn vernauwd, kan er aderverkalking (of plaquevorming) ontstaan. Vettige stoffen hopen zich op in de slaganders waardoor de bloedtoevoer naar de benen verminderd en u last kunt krijgen van etalagebenen. Dit kan gemoeid gaan met pijn, kramp en een doof gevoel tijdens en na inspanning. Deze klachten kunnen na een kort moment van rust weer even verdwijnen, vandaar de naam “etalagebenen”: tijdens het winkelen even stilstaan en naar een etalage kijken zou er bij wijze van spreken voor kunnen zorg dat het gevoel weggaat. Een gezonde leefstijl is erg belangrijk bij het behandelen van etalagebenen. Zaken als stoppen met roken, afvallen, gezond eten en veel bewegen zijn daarbij van groot belang. Eventueel kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om de bloeddruk, bloedsuiker en het cholesterolgehalte op peil te houden. Om de pijn te verhinderen is het verstandig steunkousen te dragen, aangezien deze de bloedcirculatie bevorderen door druk uit te oefenen op het been.

Aantrekhulpmiddel voor steunkousen

Wanneer u of iemand anders in uw omgeving last heeft van een van de bovenstaande klachten of ziektebeelden en steunkousen besluit te gaan dragen, is de kans groot dat het aan- en uittrekken hiervan moeizaam kan verlopen. Hoe hoger de drukklasse van de kous, hoe strakker en stijver de kous wordt. Dit betekent dat het veel kracht kan kosten om de steunkousen met alleen de handen aan te trekken, zeker wanneer u last van rugpijn en/of minder kracht in uw handen heeft. Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die u hierbij kunnen ondersteunen en het aan- en uittrekken van de kous makkelijker en minder fysiek intensief maken. Denk aan handschoenen voor meer grip, of bijvoorbeeld een "glide"-oplossing zoals de Steve Glide Clipper of Steve Glide Dolphin. Wanneer u op zoek bent naar net wat wat meer comfort en u geen moeite heeft met boeken, raden we de Steve EasyON aan. Behoefte aan ultiem comfort en een aantrekhulp waarbij u niet hoeft te kunnen bukken? Dan is Steve Complete de beste optie.