Verzorger trekt steunkous aan bij een oudere dame met de Steve EasyON aantrekhulp.

Steunkousen aantrekken bij iemand anders: hulp voor thuiszorg en verzorgenden

Mantelzorger en thuiszorgmedewerkers zijn verantwoordelijk voor een groot scala aan taken van zowel verzorgende, verpleegtechnische en begeleidende aard. Het aan- en uittrekken van steunkousen is een van de taken die met grote regelmaat aan bod komt, maar wordt vaak ervaren als een belastende handeling die hand- en rugklachten kan veroorzaken. Dit vergroot het risico op overbelasting van de zorgverlener, iets wat uiteraard zo veel mogelijk beperkt moet worden.

Waarom zijn steunkousen belangrijk?

Steunkousen bieden verlichting bij een groot aantal lichamelijke klachten en medische indicaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zware benen, spataderen, dikke enkels en trombose. Verschillende factoren kunnen deze klachten veroorzaken, maar het komt erop neer dat de druk in de bloedvaten toeneemt en het bloed met daarin vocht en afvalstoffen onvoldoende wordt afgevoerd. Met behulp van een steunkous wordt er van buitenaf druk uitgeoefend op het been (of arm), waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt en daarbij ook het afvoeren van het bloed en lymfevocht.

Tips voor steunkousen aantrekken bij iemand anders

Aangezien de compressiekous flinke druk moet uitoefenen op het been (of arm), betekent dit automatisch dat de kous erg strak om het lichaam zit en daardoor lastig kan zijn om aan te krijgen. Het is belangrijk dat de steunkousen voor het opstaan worden aangetrokken, zodat het been nog zo dun mogelijk is.

Zorg dat de cliënt een actieve zithouding kan aannemen, waarbij zijn of haar knieën zich in een hoek van 90˚ bevinden. Zorg daarnaast zelf ook voor een actieve zithouding en werk symmetrisch en dichtbij het lichaam.

Daarnaast is het een absolute aanrader om grip handschoenen te dragen, om zo de grip op de kous te maximaliseren. Deze handschoenen beschikken over een antislip laag welke de kousen beschermen voor beschadigingen door nagels of sieraden, maar met name het drukbehoud van de kous bevorderen aangezien er minder hard aan de kous getrokken hoeft te worden.

Hulpmiddelen voor de mantel- thuiszorg

Naast de grip handschoenen zijn er meer hulpmiddelen ontwikkeld welke uitermate geschikt zijn voor gebruik door zorgmedewerkers.

Glijzak-oplossingen

Denk bijvoorbeeld aan de Steve Glide Dolphin en de Steve Glide Clipper, allebei zogeheten glijzak-oplossingen. Beiden hulpmiddelen zijn gemaakt van ultra sterk en zeer glad materiaal en werken op ongeveer dezelfde manier, waarbij de Steve Glide Dolphin geschikt is voor kousen met open teen en de Steve Glide Clipper voor kousen met zowel gesloten als open teen. Hoe werken deze hulpmiddelen dan precies?

Vraag uw cliënt zijn of haar been in uw schoot te leggen, zodat u de voet en het been in de aantrekhulp kan plaatsen. Daarna trekt u de de kous over het hulpmiddel, waarbij u stopt wanneer u weerstand voelt. Vervolgens wrijft u met uw handen heen en weer totdat zowel de voet als de enkel van de kous op juiste plek zitten.

De Steve Glide Dolphin verwijdert u door
hem middels de lus bij de tenen onder de kous vandaan te trekken. De Steve Glide Clipper verwijdert u door hem omhoog en uit de kous te trekken.


Steve EasyON

Wanneer u op zoek bent naar een aantrekhulp die nog een wat grotere mate van ondersteuning biedt bij het aan- en uittrekken van steunkousen bij iemand anders, dan is de Steve EasyON een zeer geschikt hulpmiddel. Bij deze aantrekhulp installeert u de kous over de zwarte schacht en plaats u de kous vervolgens moeiteloos om het been van de zorgvragende.

Bij gebruik door een
verzorgende adviseren wij om het hulpmiddel één maat groter te nemen dan wanneer u de Steve EasyON zou gebruiken bij zelfstandig gebruik. Op deze manier heeft u iets meer ruimte.

In
combinatie met de Steve Ring OFF trekt u de kous ook comfortabel weer uit bij de zorgvrager. Bovendien is zowel de Steve EasyON als de Steve Ring OFF te desinfecteren en zo dus inzetbaar bij meerdere cliënten.