7 tips voor steunkousen aantrekken en uittrekken.

7 Tips voor het aan- en uittrekken van steunkousen

Om zeker te zijn van een goede medische werking van uw steunkousen, is het belangrijk dat ze zeer nauw aansluiten. Dit is ook gelijk de reden waarom het moeilijk kan zijn de kousen aan te trekken. Daarnaast is het van groot belang de kousen consequent en dus elke dag te dragen. Is dit niet het geval, dan kan de zwelling in de enkels en benen zelfs verslechteren in plaats van verbeteren. Wij geven u graag een aantal tips om het aantrekken en ook uittrekken van de kousen makkelijker te laten verlopen.

1. Trek uw kousen aan voor u uw dag begint

Na een nacht slaap zijn uw benen het minst gezwollen, aangezien de zwaartekracht nog niet de kans heeft gehad bloed of vocht naar uw benen te laten zakken. Zorg daarom dat u gelijk na het wakker worden uw steunkousen aantrekt. Bent u toch al opgestaan uit bed? Ga dan alsnog even liggen of eventueel zitten met de benen omhoog voordat u de steunkousen aantrekt.

2. Douche ’s avonds

Het klinkt misschien raar, maar ’s avonds douchen brengt verschillende voordelen met zich mee. Wanneer u ’s avond doucht, hoeft u dit ’s ochtends niet te doen en kunt u gelijk vanuit bed uw steunkousen aantrekken. Daarnaast voorkomt het dat u met een vochtig been steunkousen aantrekt.

7-tips-aantrekken-steunkousen-talkpoeder

3. Gebruik talkpoeder of maïzena

Wanneer uw benen vochtig of juist te droog zijn, kan het helpen een dun laagje talkpoeder of maïzena op uw benen aan te brengen. Op deze manier glijdt de kous makkelijker over uw been.

4. Kijk uit voor zalf of crème

Het (natuur)rubber in uw kous kan niet tegen vet (zalf of crème). Wilt u uw benen of handen graag invetten? Doe dit dan voordat u gaat slapen en niet net voordat u de kousen aan wil trekken.

5. Gebruik griphandschoenen

Het gebruik van speciale griphandschoenen zorgt ervoor dat u meer grip heeft op de kous. Zo hoeft minder hard aan de kous te trekken, zodat onnodig oprekken van de kous wordt voorkomen. Ook voorkomt u beschadigingen door nagels of sieraden. Hiermee verlengd u de levensduur van de kous. Deze griphandschoenen zijn beschikbaar in zowel latex als latexvrije variant. 

steunkous-handschoenen-steve-gloves-latex-min

6. Strijk plooien en rimpels van onder naar boven glad

Gerimpelde compressiekousen kunnen juist pijn veroorzaken in plaats van ondersteuning bieden. Zorg dus dat de kous glad om het been zit, maar doe dit niet door bovenaan de kous te trekken. Op deze manier kunt u de kous onnodig oprekken en dus beschadigen. Wanneer er veel rimpels in de kous zitten kunt u de kous het beste uittrekken en het opnieuw proberen.

7. Gebruik een hulpmiddel

Het is mogelijk steunkousen aan- en uit te trekken zonder hulpmiddel, maar dit gaat vaak alles behalve makkelijk. Zeker wanneer u moeite heeft met bukken of weinig kracht heeft in uw handen of armen, is dit af te raden. Beter is daarom om een hulpmiddel te vinden dat bij u past. Er zijn verschillende hulpmiddelen van weerstand verlagende aard, zoals de Steve Glide Clipper en de Steve Glide Dolphin.

Voor optimaal comfort, kiest u de Steve Complete totaaloplossing. Dit hulpmiddel is namelijk zowel arm verlengend als weerstand verlagend. Steve biedt met de Steve Orginals® een totaalassortiment hulpmiddelen voor het aantrekken en uittrekken van alle typen steun- en compressiekousen. Ontdek ze nu allemaal!