Mini winkelwagentje

Spataderen

Spataderen, ook wel spataders, varices of aderontsteking genoemd, zijn verwijdde aderen en komen meestal in de benen voor. Spataderen herkent men aan de aanwezigheid van duidelijk zichtbare, blauwe en verdikte aderen aan de benen.

Een aderontsteking ontstaat doordat de terugslagklep in de ader, niet of niet goed functioneert. Deze terugslagklep voorkomt dat het bloed terugstroomt. Spataders worden veroorzaakt door erfelijke aanleg, veel staan of zwangerschap. Beroepshalve lopen mensen met een staand beroep dus meer risico op spataders. Een andere oorzaak is het gevolg van trombose. Bij trombose in het been (trombosebeen) worden de aderen die niet zijn dichtgeslibd overbelast, waardoor de terugslagkleppen kapot gaan. Verder kan een aderontsteking ontstaan door hormonale invloeden, een operatie of ongeluk.

Klachten en behandeling spataderen
De klachten beperken zich meestal tot esthetische klachten, maar kunnen zich ook uiten in:

  • Vermoeide benen; een loom en zwaar gevoel, rusteloze benen (‘restless legs’)
  • Pijn
  • Bloeden uit de spataderen (bijvoorbeeld door stoten)

 Een spatader kan op verschillende manieren worden verwijderd:

  • Dichtspuiten (scerocompressie);
  • Laserbehandeling (endoveneuze lasertherapie of transutane lasertherapie);
  • Operatief verwijderen (klassieke strip of ambulante flebectomie van Müller).

Spataders voorkomen
Na de behandeling kan er een aderontsteking ontstaan. Deze aderontsteking is niet ernstig. Tevens blijft na de behandeling de kans bestaan dat spataders terugkomen. Na de meeste behandelingen en ter verlichting van de klachten en het lichamelijke ongemak, worden er steunkousen voorgeschreven. Deze elastische kousen ondersteunen de vochtafvoer in de benen en voorkomen het toenemen of terugkeren van een spatader. Het is belangrijk u te laten behandelen om complicaties als lymfoedeem te voorkomen.

Bekijk de demonstratiefilm om uzelf te overtuigen van de kracht, eenvoud en het comfort van Steve+®

Bron: spataderen.startpagina.nl

meer:

Klantenservice 7
dagen per week
Gratis verzending
vanaf €25
Uitgebreide garantie inbegrepen
14 dagen retour
& omruilen