STEVE BIEDT DE TOTAAL OPLOSSING VOOR HET AANTREKKEN VAN STEUNKOUSEN

Het preventief dragen van steunkousen is belangrijk voor de gezondheid en voorkomt grote lichamelijke ongemakken. Maar, het aan- en uittrekken hiervan kan een belemmering vormen. Steve lost dit op! 

Steunkousen voor sneller herstel

Steeds meer mensen dragen steunkousen (ook wel elastische kousen of compressiekousen genoemd). Steunkousen ondersteunen de (vermoeide) benen en worden daarom vaak gedragen door bijvoorbeeld sporters en mensen met staande beroepen, of tijdens een vliegreis. Dankzij steunkousen herstellen de benen sneller omdat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dat het dragen van steunkousen niet suf hoeft te zijn bewijst bijvoorbeeld de snelle opkomst van de Stox Energy Socks.

Steunkousen uit medische noodzaak

Steunkousen worden ook vaak om medische redenen voorgeschreven en gedragen.  De steunkousen zorgen in dit geval voor de ondersteuning van de minder goed werkende bloedvaten en lymfe. Dit voorkomt oedeem en verergering van deze zogeheten vochtophoping, wat kan resulteren in grotere medische klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wonden op de benen die kunnen ontstaan door slechte doorbloeding. Bovendien zorgt de compressie van de steunkous ervoor dat het hart minder hard hoeft te pompen. Ook is uit onderzoek gebleken dat het dragen van steunkousen helpt tegen snurken én slaapapneu kan voorkomen. Genoeg redenen dus om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van de benen!

Zo denken de Engelsen er in ieder geval wél over. Daar is namelijk in 2019 de “Legs Matter Week” in het leven geroepen als noodkreet: een landelijke campagne die wordt ondersteund door de NHS (National Health Service). Dit met als doel om onnodig lijden, druk op de zorg én de zorgkosten flink te verlagen. Zaken die voorkomen kunnen worden door het stimuleren van voorschrijven en preventief dragen van steunkousen. Is er eenmaal sprake van een open been (ulcus cruris), dan duurt de intensieve behandeling voor het genezen van de deze wonden gemiddeld 60 dagen, wat logischerwijs hoge kosten met zich meebrengt. Bovendien moeten er als nabehandeling van ulcus cruris voortaan steunkousen gedragen worden. De totale kosten voor wondzorg komen in Nederland neer op 3,6 mld Euro, waarbij open benen verantwoordelijk zijn voor 30% van deze uitgaven. Zorgkosten die dus grotendeels voorkomen hadden kunnen worden door het preventief dragen van steunkousen.

Problemen met het aantrekken van steunkousen

Circa 420.000 mensen in Nederland zijn afhankelijk van therapeutisch elastische kousen (TEK). Hiervan heeft de helft moeite met steunkousen aantrekken of uittrekken en ongeveer 100.000 mensen hebben hiervoor zelfs thuiszorg nodig.

Stel je voor: tweemaal per dag wachten op thuiszorg of mantelzorg voordat je kan opstaan of naar bed kan. “Dat is een groot sociaal probleem”, aldus Steven Westerbos, eigenaar van WestCare, “en het kost de zorgsector handenvol geld. Er zijn duizenden mensen die thuiszorg nodig hebben alléén voor de steunkousen. Veel mensen kunnen namelijk niet bukken of beschikken over onvoldoende kracht om zelfstandig de steunkousen aan en uit te trekken.” Omdat het belang om zelfredzaam te zijn groter is dan ooit, is de vraag naar een goede steunkous aantrekhulp afgelopen jaar sterk toegenomen.

Totaal assortiment aantrekhulpen

WestCare is zich hier van bewust als ontwikkelaar en fabrikant van een uniek totaalassortiment aantrekhulpen. Variërend van de Steve+ voor volledige zelfredzaamheid voor mensen die niet kunnen bukken tot aan hulpmiddelen die in lichtere mate assistentie bieden. Denk hierbij aan de zogeheten Steve Glide Dolphin welke de krachtsinspanning tot een minimum beperkt, maar ook aan handschoenen voor extra grip op de kous. WestCare streeft naar een zo breed mogelijke inzetbaarheid en een oplossing voor iedereen die met steunkousen te maken heeft. Zo ook voor de thuis- en mantelzorg met het aantrekhulpmiddel Steve+ EasyON, een hygiënisch hulpmiddel dat de fysieke belasting zo goed als wegneemt bij het aantrekken van steunkousen bij iemand anders. Dit komt het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers dan weer ten goede.

Instructie op afstand

Een goede instructie is essentieel voor optimaal gebruiksgemak van een hulpmiddel. Maar hoe zorg je voor instructie op maat, wanneer er geacht wordt afstand te houden? In deze behoefte voorziet WestCare middels een groot aanbod van instructiematerialen en tutorials. Van montage tot aan heldere uitleg per specifieke gebruikerssituatie: alles is rustig terug te kijken dankzij de beschikbare instructie video’s. Dit in combinatie met de geïllustreerde instructies in meerdere talen, maakt dat de hulpmiddelen snel en gemakkelijk gebruikt kunnen worden.

Innovatie voor een betere gezondheid

WestCare blijft innoveren en haar assortiment uitbreiden. De nieuwste innovatie is de gepatenteerde Steve Glide Clipper. “Een her-uitvinding van de glijzak, comfortabel te gebruiken bij kousen met zowel open als gesloten teen”, aldus Westerbos. Op deze manier hoopt WestCare zijn steentje bij te dragen aan een betere gezondheid dankzij het dragen van steunkousen.