Vrouw trekt steunkous aan met een aantrekhulpmiddel van Steve.

Steunkousen aantrekken met een aantrekhulp (2022 gids)

Steunkousen aantrekken wordt vaak gezien als een lastige klus. Het vergt handigheid en inspanning én u moet kunnen bukken. De steunkousen (ook wel compressiekousen genoemd), zijn beschikbaar in verschillende drukklassen en bedoeld voor het ondersteunen van de bloedsomloop. Hoe hoger de drukklasse, hoe meer druk de kous uitoefent op het been of arm en hoe steviger en stugger de kous wordt. Dit betekent daardoor dat bij het aan- en uittrekken van de compressiekous vaak een relatief zware lichamelijke inspanning komt kijken en het dus prettig kan zijn hier de juiste hulp bij te krijgen.

Steunkousen aantrekken met een hulpmiddel

Wanneer u moeite heeft met het aan- en uittrekken van uw compressiekousen, is het een goed idee te kijken naar een passend hulpmiddel. Zo zijn er diverse aantrekhulpmiddelen beschikbaar met elk hun eigen mate van ondersteuning. Van praktische handschoenen voor meer grip op de kous, naar totaaloplossingen die de krachtsinspanning van de steunkous drager zoveel mogelijk beperken. En ook bij de laatstgenoemde categorie zijn er weer verschillende opties mogelijk, waarbij het belangrijk is rekening te houden met uw persoonlijke situatie. Hoe is het gesteld met uw mobiliteit bijvoorbeeld? Beschikt u over veel of weinig kracht? Kunt u makkelijk bukken of juist niet? En zo ja, tot hoe ver kunt u bukken?

Hulp van thuiszorg?

Wellicht ervaart u momenteel problemen bij het aantrekken van uw steunkousen en denkt u eraan een zorgprofessional of mantelzorger in te schakelen om u hierbij te helpen. Uiteraard is dit een optie, maar dit betekent vaak ook dat u een stukje vrijheid en zelfstandigheid moet opgeven. Hoe laat komt de thuiszorg om de kousen aan te trekken? Komt de hulp te laat, dan loopt u het risico dat de benen inmiddels al opgezet zijn en de kous niet meer voldoende werking biedt. En hoe laat komen ze weer langs voor het uittrekken zodat u naar bed kunt? Daarnaast hebben thuiszorgorganisaties het momenteel ontzettend druk. De vraag naar thuiszorg is groot nu de reguliere zorg in ziekenhuizen weer op gang komt. Tegelijkertijd is er door de corona pandemie sprake van een hoog ziekteverzuim onder personeel. Zelfredzaam blijven met een goed hulpmiddel is dus vaak een beter alternatief.

Steunkousen aantrekken bij een ander

Bent u mantelzorger of werkt u als zorgprofessional? Ook dan kan een aantrekhulpmiddel een uitkomst bieden. Het aantrekken van steunkousen bij iemand anders gaat namelijk ook gepaard met fysieke inspanning. Vaak wordt er al gebruik gemaakt van speciale handschoenen voor extra grip op de kous, maar er zijn meer hulpmiddelen beschikbaar welke het aantrekken van steunkousen bij een ander kunnen verlichten.

Keuzehulp

Het kan wellicht overweldigend zijn om een keuze te maken tussen alle beschikbare hulpmiddelen, maar daarom hebben wij onze keuzehulp ontwikkeld. Na het beantwoorden van een aantal simpele vragen weet u welke aantrekhulp het beste bij u past!


Goed om te weten: er zijn ook aantrekhulpmiddelen beschikbaar die u kunt gebruiken voor het aantrekken van normale sokken, kousen en panty’s. Een uitkomst voor wanneer u moeite heeft met bukken.